Historik & Vision

Historik

På ett bestämt Cafémöte i Borlänge kom idéerna om att starta en egen och ny fotbollsklubb från Robert Olsson att intressera vännerna Rickard Nilsson och Peter Sahlin. Snabbt behövdes saker och ting planeras och förberedas för att kunna delta i säsong 2019.
Fotbollklubben Romme Krona bildades således därefter i en villa på Mats Knuts Väg i Borlänge den 18 december 2018 av de tre. Klubben är ett prestigelöst bildande från båda grann- och rivalstäderna Borlänge och Falun och precis som bildarna kommer ifrån och bor i de två städerna så innehar laget även spelare från båda städerna. Klubben spelar sina hemmamatcher på den klassiska och fina naturgräsmattan och idrottsanläggningen Tunets IP i Romme.

Klubben startades för att i huvudsak spela fotboll och startades upp med att först försöka presentera en A-Lags herrtrupp för seriespel. Man lyckades få tag i tillräckligt med spelare för att kunna bedriva säsongsspel och i maj 2019 klev man för första gången som fotbollsklubb in i Divisionsspel och lottades in i Division 7 västra Dalarna. 5 månader senare i september 2019 kunde man koras till segrare i divisionen och således väntades uppflyttning och spel i Division 6 till säsong 2020.
Hockeyspelare och fotbollsspelare, tidigare som nuvarande i en mix har dominerat truppen och gör så även över säsong 2021.


2018

 • Klubben bildades 18 december 2018 av Robert Olsson (Ordförande), Rickard Nilsson (Sekreterare) och Peter Sahlin (Kassör).

2019

 • Klubbens första deltagande i det svenska seriesystemet startades i Division 7 Västra Dalarna.
 • Man vinner serien direkt och når uppflyttning till 2020!
 • Johan Dalkvist vann skytteligan med 12 mål.
 • Fredrik Sandström blev utnämnd till Mr.Crown som årets spelare i Romme Krona.
 • Rommesonen själv Rickard Nilsson blev sagolikt den som gjorde FK Romme Kronas första mål på hemmaplanen Tunets IP.

2020

 • Spelar denna säsong i Division 6 Södra Dalarna.
 • Säsongen uppskjuten pga corona pandemin som härjar i världen. Det blev en udda säsong med en enkelserie genomförd med bara 9 matcher med start i slutet av juni, följt av det sedvanliga sommaruppehållet och sedan rivstart i augusti med avslutningsmatcher i slutet av september.
 • Romme Krona är det lag som förlorar minst matcher i serien (tillsammans med Fors, 1 match) och det blev tight i toppen. Kronan vinner 6 matcher, 2 oavgjorda och 1 förlust men räcker inte hela vägen och slutar på en något tråkig men ack så hedersam 3:e plats, endast ynka 1 poäng bakom 1:an och 2:an. Fors som också bara mäktar med 1 förlust hamnar 4:a!
 • Nyförvärvet och gamla hockeyspelaren Viktor Sundberg vinner skytteligan på sina 9 kassar.
 • Mr.Crown 2020 gick till grundaren Robert Olsson !

2021

 • Fortsatt spel i Division 6 Södra Dalarna och ännu en pandemi säsong där det till slut blev godkänt för spel men återigen en enkelserie om 9 matcher. Det spelades 9 matcher men till sluträkningen kunde bara 8 matcher räknas samman då ett lag till sist utgick.
 • Årets upplaga av Romme Krona blev en historisk sådan med 9 matcher och 9 segrar! Ett enormt facit oavsett serie, 4 hållda nollor, 57 gjorda mål och en målskillnad på 48 (51) om man räknar med segern mot det lag som fick utgå från serien.
 • Betydelsen av 9 raka är uppflyttning ännu en division och Romme spelar 2022 i Division 5 Dalarna och det kortsiktiga målet inom klubben uppfylldes på ett imponerande sätt!

 • Romme har i år haft ett ramstarkt målvaktspar i Robert Trogens och Peter Trones som båda höll 2 nollor vardera och där Robert Trogens sedermera även tog hem det så prestigefyllda Mr.Crown 2021 under avslutningsceremonin. Skyttekungapokalen gick den här säsongen till Gled Edman10 mål tätt följt av Rickard Nilsson, Viktor Sundberg på 9 mål (10 om man skulle räknat in den i efterhand strukna matchen mot det lag som fick utgå samt Adam Johansson på 7 (9) om man även där räknat in den strukna matchen. Värt att notera är även vänsterbacken Fredrik Sandström som mäktar med 3 mål och 8 assist på sina 8 matcher! Ett starkt lag i höjd och i bredd från målvakter, backar, mittfältare upp till forwards.

2022 Pågående

 • Säsongen stundar och Division 5 Dalarna, Dalafemman är det som gäller för i år.
 • Fylls på efter säsongen…

Vision

Visionen för klubben är att fortsätta utvecklas som fotbollsklubb i alla aspekter från divisionsspel och organisation och att i framtiden vid läge även kunna presentera ytterligare lag i klubben på exempelvis barn-junior-damlag eller där det finns intresse.

FK Romme Krona vill vara en kraft i samhället som får folk i rörelse, vare sig det är på motions eller seriösare träning och matchspel.

Det kortsiktiga målet från 2019 var att direkt vinna Division 7. Nästa kortsiktiga mål är att vinna Division 6 eller nå uppflyttning till division 5 så snabbt som möjligt. Det långsiktiga målet är att steg för steg förbättras, inneha en ansvarsfull och skapande miljö för utveckling av både organisation och spelare genom en genuin och kamratlig kraft i klubben och med en riktig klyscha att bli så bra som möjligt.